Soi pur românesc, bijuterie a patrimoniului oenologic autohton. Vin unic, vesel, de petrecere, dar rafinat, caromă plăcută, discretă, de mere abia culese. Vioi, proaspăt și fructat, cu nuanțe ușoare de măcriş, cu un postgust plin de finețuri seci-amărui.
Strugurii sunt recoltați manual de pe plantațiile Cramei Averești. Mustul e obținut în atmosferă controlată folosind ciclul de presare de scurtă durată şi de presiune joasă. Decantarea mustului s-a făcut gravitațional, la rece. Mustul a fost fermentat în cisterne de inox la temperatură controlată, iar vinul tânăr obținut a fost menținut pe depozitul fin de drojdie până în luna martie, pentru a căpăta un plus de structură şi volum.
Zghihară de Huși 100%
Notele degustării:
- Nas: Arome plăcute, dar discrete, de mere verzi, lime și agrișe.
- Gust: Vioi, proaspăt și fructat, cu nuanțe ușoare de măcriș și cu un postgust mineral.
- Culoare: Galben-pai, cu tonuri verzui.
Servirea se recomandă alături de carne albă de pasăre, de preferĭnță potârniche sau pește.